Yurdumuzun her köşesinin, kendine özgü, oranın adı
söylendiğinde ilk akla gelen bir lezzeti mutlaka vardır. Antep yöresi de,
baklavası ve kebaplarıyla anılır. Fakat Antep’in
yöresel lezzetleri bununla sınırlı değildir. Etli, sulu yemekleriyle de
Antep mutfağı çok zengin bir mutfaktır. Yoğurt, patates, et ve nohutun muhteşem
birlikteliğini, safranın göz boyayan rengiyle birleştirince ortaya harika bir
lezzet çıkıyor. Proteinden nişastaya, karbonhidrattan vitamine kadar insan
vücudunun ihtiyacı olan her şey tek bir tabakta birleşiyor ve yanında başka bir
yemek aramadan yiyeceğiniz, yemekle çorba arası, başlı başına bir öğün ortaya
çıkıyor. İşte size, Antep’in yöresel
lezzetlerinden Yoğurtlu Patates tarifi
Malzemeler;
6- 7 orta boy patates
1 su bardağı nohut
500 gr kemikli kuzu eti
500 gr yoğurt
1 yumurta
1 çorba kaşığı un
Safran
Tereyağı
Tuz
Hazırlanışı;
Kuzu eti ve nohutu büyükçe bir tencerede haşlıyoruz. Et
iyice pişip lil lif ayrılınca, küp doğranmış patatesi ilave ediyoruz. Tuz ve üzerini
geçecek kadar su ekliyoruz. Ayrı bir tencereye koyduğumuz yoğurdun içine
yumurtayı kırıp güzelce karıştırıyoruz. Bir kaşık unu ilave edip, pürüzsüz bir
karışım olacak şekilde çırparak, hafif ateşte devamlı karıştırarak pişiriyoruz.
Kaynayan yoğurtlu karışımın üzerine, yemeğin suyundan ekleyip, karışımı biraz
incelttikten sonra, yoğurtlu karışımı devamlı karıştırarak ve yavaş yavaş
patates, nohut ve ete ilave ediyoruz. Kapağını kapatıp, patatesler pişene
kadar, hafif ateşte pişiriyoruz. Son olarak tereyağında erittiğimiz bol safranı
yemeğin üzerine döküyoruz.
Antep’in Yöresel
Lezzetlerinden Yoğurtlu Patatesiniz hazır. Afiyet Olsun…